
Największy kraj Ameryki Południowej może poszczycić się niezwykle bogatą historią oraz kulturą. To światowa stolica karnawału i ojczyzna samby. To także miejsce, w którym produkowana jest aromatyczna kawa brazylijska Santos. Cechuje się ona delikatnym aromatem, niewielką kwaskowatością i znikomą goryczą.
Co więcej, kawa z Brazylii – mimo, że łagodna – kryje w sobie aromat czekolady i orzechów. Jest więc propozycją dla prawdziwych smakoszy!
Historia kawy w Brazylii
Kraj ten, ze względu na swoje położenie i klimat, jest doskonałym miejscem do uprawy kawowca, który jednak nie występował tam naturalnie. Mówi się, że pierwsze drzewko wyhodowano dopiero w 1727 roku. Jak? Podobno Portugalczycy chcieli posiadać na swoim nowym terytorium kawowiec, ale ich sąsiedzi – Francuzi, kolonizujący tereny na północy, nie chcieli podzielić się drzewkami, które posiadali.
Portugalczycy nie musieli jednak bardzo trudzić się ze zdobyciem kawowca. Według legendy żona gubernatora Gujany Francuskiej zakochała się w portugalskim pułkowniku Francisco de Melo Palheta, który otrzymał zadanie zdobycia sadzonek. Pewnego razu kobieta podarowała mu bukiet kwiatów kawowca, z których otrzymano nasiona!
Te zaś doskonale przyjęły się w sprzyjającym klimacie i Brazylia szybko stała się głównym producentem kawy na świecie. Zaczęto uprawiać ją w wielu regionach kraju, m.in. w:
- Santos,
- São Paulo
- czy Parana.
Produkcja ziaren rozwinęła się pod koniec XIX wieku, a już w latach 20. i 30. XX wieku, kraj ten odpowiadał za 80% światowych zbiorów ziaren!
Kawa po brazylijsku – jak ją zrobić?
Żeby napić się tego wspaniałego specjału nie trzeba planować podróży do Rio de Janeiro! Istnieją prostsze sposoby. Przede wszystkim wystarczy kupić odpowiednie ziarna. Doskonała będzie kawa z Brazylii Santos – jest to najbardziej znana odmiana z tego kraju.
A jak ją przyrządzić? Brazylijczycy zaczynają dzień od cafe com leite, czyli napoju ze spienionym mlekiem, który można przyrządzić z ziaren Santos.
Brazylijczycy kochają także cafezinho, które piją niezależnie od pory dnia. Napój ten przygotowuje się np. z aromatycznej arabici Santos. Przyrządza się go gotując wodę z dużą ilością cukru oraz świeżo mieloną kawą brazylijską. Następnie trzeba przelać napój przez bawełniany bądź papierowy filtr i gotowe!
W naszej ofercie znajdziecie prawdziwą brazylijską kawę - 100% Arabica z regionu Santos w Brazylii