
Espresso, Latte Macchiato, Cappuccino, Americano, a może bezkofeinowa? Jaka jest idealna kawa? Każdy z nas poda inną odpowiedź! Jednakże wszyscy chcemy tego samego – wydobywać z zakupionych ziaren wyjątkowy aromat, który obudzi nas z rana lub pomoże się zrelaksować późnym popołudniem. Jakie są najlepsze sposoby jej parzenia?
Chemex
Coraz większą popularnością cieszą się alternatywne metody parzenia. Jedna z nich wykorzystuje zaparzacz Chemex, który swoim kształtem przypomina klepsydrę. Ten prosty wynalazek nie pochłania zapachów, dzięki czemu zaparzany napój zyskuje wyjątkowy aromat.
Aeropress
Jeśli mowa o alternatywnych metodach zaparzania, to koniecznie należy wspomnieć o aeropress, czyli urządzeniu, które w bardzo prosty sposób pozwoli nam delektować się parzoną kawą. W tym przypadku najlepiej będzie zmielić ziarna na świeżo, tuż przed zaparzaniem.
Dripper
Kolejnym urządzeniem do zaparzenia wyjątkowo delikatnego naparu jest dripper. Do przygotowania napoju potrzebny Ci będzie papierowy filtr oraz metalowy czajnik z wydłużonym dziubkiem, dzięki któremu będziesz mógł swobodnie kontrolować ilość wlewanej wody.
Syfon
Nie tylko chcesz delektować się zaparzonym napojem, ale również mieć frajdę z jego przygotowania? Widowiskowe zaparzenie napoju gwarantuje Ci syfon, w którym czas parzenia wynosi od minuty do dwóch – w zależności od preferowanej mocy napoju.
French Press
To rozwiązanie cieszy się ogromną popularnością, ponieważ w dość szybki i jednocześnie prosty sposób umożliwia Ci przygotowanie ulubionej kawy. Zmielone ziarna wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilkę i następnie docisnąć tłok, uniemożliwiając fusom wpłynięcie do filiżanki.
Tygiel
Jeżeli jesteś miłośnikiem mocnych i niezwykle aromatycznych kaw to turecki tygiel jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie.
Kawiarka
Jest to jeden z popularniejszych sposobów parzenia, dzięki któremu otrzyma ona wyjątkowy aromat!
Ekspres przelewowy
Pozwoli nam przygotować mocne i wyraziste espresso, a dzięki dyszom do spieniania mleka stworzyć wyjątkowe Latte czy Cappuccino.
A Ty który sposób parzenia wybierzesz?